Česnek je mezi regionálními potravinami Libereckého kraje
Český česnek z Podkrkonoší je jedním ze sedmi produktů, které letos získaly ocenění Regionální potravina Libereckého kraje. Majitelé farmy, kteří ho v Bělé na Semilsku pěstují přes 20 let, si zakládají na tom, že jde o certifikované české odrůdy vypěstované s minimálním použitím chemie či umělých hnojiv. Přestože každoročně výměru osázenou česnekem zvětšují, poptávce nestačí. Letos ho sklidili deset tun, pětinu však musejí nechat na sadbu. ČTK to dnes řekla spolumajitelka farmy Alena Mihulková.
"Hospodaříme na osmi hektarech, na nichž hospodařil už náš dědeček, kdybychom na celé výměře pěstovali česnek, bez problémů bychom ho prodali," řekla. Není to ale podle ní v silách rodiny. "Navíc by určitě už neměl tu kvalitu, jakou bychom chtěli, protože česneku se musíte věnovat. Snažíme se dávat co nejméně umělých hnojiv a využívat zelené hnojení, postřiky jen ty nejnutnější," vysvětlila. Problémem je také nedostatek sadby. "U nás jsou jen tři registrovaní pěstitelé, kteří jsou schopni dodávat sadbu vyšlechtěnou v České republice, není problém nakoupit sadbu z Francie, to je ale úplně jiný česnek," dodala Mihulková.